Ден на отворените врати в Окръжен съд-Силистра

Ден на отворените врати в Окръжен съд-Силистра

Регион: Силистра Категория: Образование Публикувано: Прегледи: 673
Ден на отворените врати в Окръжен съд-Силистра

На 18-ти април Окръжен съд-Силистра проведе инициативата "Ден на отворените врати" на тема: "Имам право да знам".

Събитието бе открито от Председателя на съда съдия Пламен Неделчев, който приветства присъстващите ученици от ПГСУА "Атанас Буров", специалности "Съдебна администрация", "Икономическа информатика" и "Счетоводна отчетност", и изказа благодарност за проявеният интерес.

Съдия Неделчев разясни важни текстове от Конституцията на Република България, гарантиращи свободата и равенството на хората по достойнство и права, но също така уреждащи задълженията на гражданите.

Младежите искаха да узнаят как се става съдия в съда. Интерес към това е предизвикало съобщението на Висшия съдебен съвет за провеждане на конкурс за "младши съдия" в Окръжните съдилища в страната, в частност в "Окръжен съд-Силистра. Съдия Неделчев разясни пътят, който трябва да бъде изминат, за да може юриста да работи като съдия, за ролята на съдията, прокурора, адвоката, съдебния заседател, както и за тежестта на доказателствата във всяко съдебно дело. Гостите научиха и реда, по който биват избирани съдебните заседатели.

Учениците задаваха въпроси, свързани с видовете дела, които разглежда съдът, с начина на вземане на решение и постановяване на присъда. Вълнение предизвикаха и разпоредбите, свързани с налагане на наказания "пробация", "лишаване от свобода", "доживотен затвор без замяна", а също и въпроса "Защо няма смъртно наказание в страната ни?".

Денят на отворените врати продължи с ученици от трети клас на училище ОУ "Св.Св. Кирил и Методий". Първото влизане в съдебната палата на любознателните ученици започна с разясняване на пропускателния режим и правилата за присъствие в сградата, а служба "Съдебна охрана" извърши задължителната проверка.

Още в началото на срещата децата проявиха голяма активност и искаха да научат какво работят съдията, прокурора, адвоката, кой има право на адвокатска защита и защо обвинените в убийство също имат права.

"В живота е много добре да знаем и отстояваме правата си, но трябва да зачитаме и правата на другите. Нашите права предизвикват задължения за другите, но техните права предизвикват задължения за нас."-каза съдия Неделчев. Обяснена беше разликата между "права" и "правила". Магистратът акцентира върху съществуващите права на децата, но и върху важността да свикнат да спазват правилата-в училище, в семейството, на различни обществени места, защото живота е устроен по правила и закони, които не бива да нарушаваме, и да вредим на други хора.

Децата бяха посъветвани да не споделят важна информация в социалните мрежи с непознати хора и да информират възрастните ако знаят, че се случва нещо нередно.

Днешното посещение на третокласниците в Съдебната палата продължи инициативата в съдебен район-Силистра за ранна превенция сред подрастващите, за възпитаване на правна култура и ценностно отношение към действащото законодателство.

Всички гости имаха възможността да облекат съдийска тога, да заемат мястото на съдията и да се снимат в съдебната зала.

Провеждането на Деня на отворените врати е част от информационната кампания на Висшия съдебен съвет под наслов "Открито за съдебната власт", с която се цели постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, повишаване на правната култура на гражданите, и укрепване на доверието на обществото в българското правосъдие.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right