Патриотични прояви по повод празника за освобождението на Силистра

Патриотични прояви по повод празника за освобождението на Силистра

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 460
Патриотични прояви по повод празника за освобождението на Силистра

С три различни по съдържание събития - молебен, шествие, поднасяне на венци и цветя, бе отбелязан 10 февруари - Ден на освобождението на град Силистра османско владичество през 1878 г. Техни организатори бяха община Силистра, Доростолска епархия чрез катедрален храм "Св. първоапостоли Петър и Павел" и Градски духов оркестър. Със събитията, посветени на 10 февруари, стартираха традиционните от няколко години тематични прояви "Пред олтара на свободата", организирани от община Силистра, заедно с нейни партньори от различни организации и институции.

На 10 февруари по повод 144 години от освобождението на града композиция от близо 10 минути със снтимки и факти, наречена "Силистра през призмата на миналия век" посветиха учениците от Клуб "Млади възрожденци" при ПМГ "Св. Климент Охридски", гр. Силистра, която е на разположение в профила на община Силистра във Фейсбук.

Своята поредна дигитална изложба представи също в социалната мрежа отделът на Държавния архив в Силистра. С фотографски копия от документи са пресъздадени събитията от преди век и половина. Блестят имената на възрожденци и опълченци. Спомените представят и събитието в неговото навечерие, както и в деня, когато силистренци посрещат своята свобода.

В рубриката "Краеведски календар 2022" във Фейсбук Регионална библиотека Силистра представи стихотворения от местни творци (Валентин Чернев, Красамира Орлоева, Симеон манолов, Любомир Христов), както и народни песни, посветени на освобождението на Силистра от османско робство.

Междувременно в Регионална библиотека "Партений Павлович" бе подредена изложба на автентични оръжия от Руско-турската освободителна война оръжията са от различни периоди - руски, български и турски, на всички участници в бойните действия. Тя е дело на Валентин Петков от Национално движение "Традиция" - Русе, който е дългогодишен колекционер.

Отделено е пространство за литература по създаване на Български централен революционен комитет, от времето на Априлското въстание, както и в чест на Христо Ботев и Васил Левски; за художествена литература, посветена на Руско-турската освободителна война. Многоспектърната изложба е на разположение до 15 март т.г. и може да бъде разгледана в режима за посетители на библиотеката, който еактален в момента съгласно заповедите на РЗИ и МЗ.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right