Преди 81 г. прохожда туристическото движение в Силистренския край

Преди 81 г. прохожда туристическото движение в Силистренския край

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 418
Преди 81 г. прохожда туристическото движение в Силистренския край

На 20 януари 1941 г. в Силистра е стартът на туристическото движение в Крайдунавска Добруджа, научаваме от дописка в бр. 7 на в. "Подем" от м. март с.г. В нея се разказва за проведеното в тогавашната Административна палата на учредително събрание за създаване в Силистра клон на Български туристически съюз.

Той е наречен "Караджа" на името на символа на Добруджа, както е написано във вестника "нашия славен революционер-турист (?) Стефан Караджа", следвайки неговия пример. Избрано е "управително тяло", в което влизат лекар, адвокати, лесничей и една…госпожица. Представено пред участниците в проявата е значението на туризма "в сегашните времена и неговите високи социални задачи". В днешно време към БТС има две дружества от област Силистра: Туристическо дружество "Дочо Михайлов" в Силистра с настоящ председател Виолета Атанасова, създадено на 24.12.1957 г., и дружество "Караджата" в Дулово със сегашен председател Валентин Грънчаров, което преди няколко години възстанови дейността си.

Туризмът в Силистренския край се оглежда в издадената преди десетина години книга "Еделвайси в равнината", написана от Петър Йорданов, дългогодишен секретар на ТД Силистра. От нея може да се научат интересни факти, примерно преди 60 години е бил проведен първият организиран зимен празник, а две години по-рано - край крепостта "Меджиди табия" е първата масова пешеходна проява на дружеството. Преди близо 65 години за пръв път силистренци летуват организирано на палатки край морето - на мястото, където е сегашният курорт "Златни пясъци".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right