Филиал Силистра на Русенския университет откри изложба за 50 г. от откриването на своя предшественик - Институт за подготовка на учители

Филиал Силистра на Русенския университет откри изложба за 50 г. от откриването на своя предшественик - Институт за подготовка на учители

Регион: Силистра Категория: Образование Публикувано: Прегледи: 713
Филиал Силистра на Русенския университет откри изложба за 50 г. от откриването на своя предшественик - Институт за подготовка на учители

В навечерието на 8 декември - празник на българската студентска младеж, във фоайето на Филиал Силистра на Русенски университет "Ангел Кънчев" бе открита изложба на тема "Началото на добри традиции", посветена на 50-ата година от откриването на Полувисш педагогически институт в Силистра.

Доц. д-р Румяна Лебедова - директор на Филиал Силистра, представи платната, които по форма и съдържание допълват друга предишна експозиция, наречена "Европейският дух в образователното дело в Силистра в периода 1878-1913 г.". Тя бе създадена преди няколко години със средства, предоставени от Областна администрация Силистра във връзка с председателството на България на Съвета на ЕС, и разположена също в главното фоайе на откритата преди 35 г. сграда, предназначена за Института.

Областният управител Ели Тодорова приветства участниците в откриването на изложбата, подчертавайки в своето слово, че образованието, като всеки важен сектор от управлението на всяка страна, е част от нейната национална сигурност, както и от стратегията за успешното й развитие. Поздравления поднесоха още д-р Мария Димитрова - председател на Общински съвет Силистра, Мария Недялкова - зам.-кмет на община Силистра (изложбата е подготвена със средства, предоставени от общината), Драгомира Тодорова - началник на архива в града отдела на "Държавен архив" в Силистра - партньор на изложбата. Специалната изненада бе наградата от името на Районен съд Силистра, чийто председател Мирослав Христов връчи на Филиал Силистра устройство флипчарт, което да подпомогне нагледността в преподавателската работа.

В изложбата екип на настоящия академичен филиал, наследник на Института, е събрал върху 18 табла информация и снимки за първото десетилетие на учебното звено, продължило традициите на педагогическото образование в крайдунавския град, от чието начало се навършиха 130 г. По темата предстои да излезе монография, а във връзка с годишнините са проведени няколко събития. Междувременно БНТ 2 излъчи и паметен филм. В интернет-пространството също има публикувани материали за образователното дело в Силистра - в миналото един от центровете за подготовка на кадри за училищата.

От встъпителните думи на доц. Лебедова научихме някои важни факти: "На 31 август 1971 година Държавният съвет на НР България на основание чл. 94, т. 2 от Конституцията на НРБ издава Указ № 305 за откриване на Учителски институт в град Силистра за подготовка на учители за V-VIII клас на общообразователните трудово-политехнически училища със срок на обучение 3 години над средно образование. Той е един от трите по рода си в България с еднакви статут и предмет на дейност (другите два са в Смолян и в Кърджали).

Изложбата, в която вниманието е към първото десетилетие от създаването на Полувисшия педагогически институт, е част от събития по повод юбилея, организирани от Филиал Силистра. Сред тях: 2 научни конференции с международно участие, кръгла маса на тема "Традиция и модерност в българското образование и наука"; филм, излъчен от БНТ 2 в 2 части, посветен на Педагогическото училище; юбилеен календар; изложбата "Европейският дух в образователното дело на Силистра". Предстои издаване на монография, представяща периоди от развитието на педагогическото образование в Силистра.

Паната са дело на екип, в който преподавателят д-р Милен Сапунджиев осъществява професионално структурирането на материала. Първото десетилетие на ИПУ респектира с ентусиазма, градивния дух и волята за успех както на преподавателите, така и на студентите. Паната представят дейности, създаващи облика на образователната институция, и бележат мястото й в обществения и в културния живот на Силистра.

Откриването на Полувисшия педагогически институт е резултат от усилията на общинската власт и на волята на силистренци да се продължи една просветителска традиция, чието начало е поставено през 1890-1891 г., когато е първата учебна година на Педагогическото училище в Силистра.

В началото кандидатстват 1 650 младежи и са приети общо 235 студенти в специалностите "Български език и руски език" (73), "Български език, история и западен език" (45), "Математика и физика" (77) и "Биология, химия и география" (40). През 1976 година се обучават 1 050 студенти в редовна форма на обучение и 374 студенти в задочна форма на обучение. Планира се до 1980 година да се приемат 2 000 студенти в редовна форма на обучение и 1 000 в задочна форма на обучение, което значи близо 50% от учителите в Северна България да бъдат възпитаници на Полувисшия педагогически институт в Силистра.

През 1986 година Институтът се премества в собствена сграда, в която се помещава Филиал Силистра и днес. Инициативата за строежа на самостоятелна сграда е на местното общинско ръководство. За мотивите, изпитанията и резултатите разказва Йордан Нейков - кмет на община Силистра от 1976 до 1986 година. ППИ има няколко преобразувания, като днес е един от филиалите на Русенския университет (другите два са в Разград и Видин).

Учебното заведение се развива и се реформира в условията на цялостна промяна на обществения модел. Въпреки демографската и икономическата кризи, остава устойчив стремежът през годините да се съхранят добрата традиция и професионализмът при подготовката на кадри за просветната, културната и социалната сфера на обществения живот". Изложбата в целия вид е на адрес в интернет: www.facebook.com/media/set/?vanity=jordan.georgiev.71&set=a.10208618552937413.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right