Областният управител и партньори по иновативен проект участваха в демонстрацията на екологичен плавателен съд в Силистра

Областният управител и партньори по иновативен проект участваха в демонстрацията на екологичен плавателен съд в Силистра

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 725
Областният управител и партньори по иновативен проект участваха в демонстрацията на екологичен плавателен съд в Силистра

На 25 ноември 2021 г. в акваторията на р. Дунав при Силистра бе първото демонстрационно плаване на надградения екологичен плавателен съд "HydRUforce". Той е първи по рода си в България и е дело на екип на Русенския университет "Ангел Кънчев" с партньори от различни институции, сред които е и община Силистра, в случая - домакин на събитието. БАН, Технически университет София и община Русе са другите постоянни партньори през целия тригодишен период на подготовка на начинанието.

С участие като гост на областния управител на област Силистра Ели Тодорова и на нейния заместник Минчо Йорданов на понтона на комплекс "Дръстър" бе осъществено представянето на резултата от осъществения проект за създаване на хибрид със задвижване на база на "слънчева енергия - батерия - водородна горивна клетка".

Разработката е с нулеви въглеродни емисии и е по Националната научна програма "Нисковъглеродна енергия на транспорта и бита" (Е плюс), финансирана от Министерство на образованието и науката. Допълнителният финансов ресурс е от Русенския университет - академична столица на Северна България с филиал в Силистра.

Представянето откри ръководителят на проекта проф. д-р Велизара Пенчева от Русенския университет, на която областният управител Тодорова връчи специален поздравителен адрес. В него се казва: "Пожелавам Ви да продължите успешно предварително заявените си намерения по узаконяване на плавателния съд, както и по последващите тестови изпитания и оценки на отделни елементи, заложени в проекта".

Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов благодари на Русенския университет за възможността да бъде създаден плавателният съд на основата на понтон със соларен покрив, изграден по проект "Чист достъп в трансграничната зона Силистра - Кълъраш", финансиран по програма за трансгранично сътрудничество, като от българска страна силистренската община и университетът в Русе са отново партньори.

В словото си доц. д-р Румяна Лебедова - директор на Филиал Силистра, сподели, че тукашни тукашни студенти от инженерното направление участват в реализацията на проекта, което за тях е безценен практически и научен опит. Двама от тях - Младен Николаев Кулев и Венцислав Пламенов Станев, са четвъртокурсници от специалност "Автомобилно инженерство" във Филиала.

Заедно с други участници в проекта - професори, доценти и докторанти, те получиха поздравителни грамоти от името на академик Христо Белоев - ректор на Русенския университет. Сред адресатите бе и инж. Валери Георгиев - гл. експерт "Енергийни системи" в Общинска администрация Силистра, който със свои местни колеги работи по темата от предишния проект насам.

Проф. Пенчева обяви пред присъстващите, че през 2022 г. ръководеният от нея екип продължава дейността с няколко амбициозни задачи, сред които е узаконяването на плавателния съд в условия на недостатъчно наличие на регулаторни норми за подобен тип хибриди, свързани с иновации като водорода като източник на енергия.

В сферата на научноизследователските задачи на научния екип влизат още няколко в различни направления: тестване в реални експлоатационни условия, както и оценки на ефективността на енергийния мениджмънт; на енергийните разходи при различни натоварвания и др. Предстои също разработка на концепция за обучение и демонстрации в реално водородно съоръжение.

Актуално е и традиционното за подобни проекти осигуряване на публичност на получените научни резултати, някои от които вече са публикувани под формата на натрупана експертиза, споделена и на международни научни конференции.

image

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right