И бюджетите на училищата ще зависят от резултатите им

И бюджетите на училищата ще зависят от резултатите им

Регион: България Категория: Образование Публикувано: Прегледи: 1084
И бюджетите на училищата ще зависят от резултатите им

Национален инспекторът по образованието ще оценява резултатите на училищата, а от постиженията ще зависят и отпуснатите им бюджети. Това е записано в проекта на новия Закона за училищното образование, съобщи просветният министър Сергей Игнатов в интервю за БНТ.

Училищата ще бъдат оценявани по скалата от 1 до 5, като единицата е най-силната оценка, а петицата - най-слабата. Инспекторатът ще оценява училищата, училищните ръководства ръководства и директорите. "Ако директорът не си върши работата, ще има мерки към него - или ще го пратим на обучение, или направо ще бъде отстранен, или просто ще му бъде обърнато внимание", обясни министърът.

Игнатов обясни, че целта на това оценяване е да се вкара системата в една състезателна среда. Същият подход се прилага и спрямо университетите, като по думите на министъра на базата на оценяването тази година разликата във финансиране на добрите и не добре работещите ще е до 25%.

Игнатов коментира и заканите на студентите да протестират заради идеята на правителството да бъдат вдигнати таксите им за обучение. Според него мярката ще вдигне до една втора таксите едва на отделни университети и специалности. "Но това дава възможност за диференциация. Защо? Защото крайно време е отличниците да учат безплатно. И това дава тази възможност. Крайно време е студентът, който аз го виждам един път в семестъра, идва, така, леко изтрезнял, не съм го виждал въобще, да прояви уважение към публичните разходи. Защото неговото обучение го плащате вие, аз,

тук хората, които сега работят за това предаване, хората, които работят в чистотата - всеки един от джоба си плаща образованието на тези, които водят един прекрасен и продължителен студентски живот със... много често много весел, но не твърде амбициозен", заяви министърът.

Според Игнатов диференцирането на таксите дава възможност самите ректорски ръководства да се погрижат за амбициозните и за отличниците, а също и за социалното слабите студенти.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right