„СТАНЦИЯ САМОЛЕТА“ – Вдъхнови се и полети!

„СТАНЦИЯ САМОЛЕТА“ – Вдъхнови се и полети!

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1068
„СТАНЦИЯ САМОЛЕТА“ – Вдъхнови се и полети!

Инициативата СТАНЦИЯ САМОЛЕТА ("The Aircraft Social Lab") в няколко думи: огромно предизвикателство - година и половина и два локдауна; много безсънни нощи в проучвания и чертаене на планове; търсене на съмишленици и стиковане на дейности; десетки проведени срещи и голям обем от работа на терен... За да вдъхнем нов живот на старата машина. Превърнахме я в мултифункционална зала за провеждане на разнообразни събития: презентации в нетрадиционна обстановка; открити уроци; ателиета и работилници; арт-изложби и др. Отдадохме заслуженото внимание и отношение на голямата бяла птица, приземена кротко в най-североизточната точка на Силистра и на България, която вече гордо да посреща посетители и да вдъхновява. В този нов вид "Станция Самолета" има необятен потенциал за развитие и надграждане.

image

Организираният Ден на отворените врати имаше за цел да представи сътвореното от нас, както и да демонстрира пред поканените институции, организации и фирми възможностите за провеждане на различни събития в атрактивна и нетрадиционна обстановка. Крайната цел е намиране на печелившата формула за бъдещото функциониране на летателния апарат. Приятна изненада за поканените гости бяха две лъчезарни момичета от Авиомузей Бургас, които, в ролята на стюардеси, посрещаха посетителите с "Добре дошли на борда!".

Благодарности към основния партньор в тази инициатива - Община Силистра! В лицето на кмета д-р Юлиян Найденов, по време на целия процес получавахме пълно разбиране и подкрепа. Чрез различни звена и отдадени служители на Община Силистра, в самолета бяха извършени редица дейности за бъдещото му функциониране: монтиране на нова електрическа инсталация и видеонаблюдение на салона и на зоната около него; демонтиране на стари мебели и детайли; първоначално почистване на салона и много други.

image

Сърдечни благодарности и към социално отговорните компании и фирми, които ни повярваха, припознаха каузата и се включиха в инициативата - чрез отстъпки в цените, експертиза и отдаденост: "Мавро-Мавродинов" ЕООД (изработка на мебелите); "Декотекс" Сливен (осигуряване на висок клас мокет); ЕТ "Пламен Костов-57" (ремонт и претапициране на седалките); "Тисофт Нет" ООД (монтаж на пожароизвестителна система); " Хубави неща-Манолови" ЕООД (изработка на пердета); "Климатик-гарант" ЕООД (изработка на метални конструкции); "Еликонт" ООД (професионално почистване на салона и пилотската кабина); "Самстрой" ООД (боядисване и други дейности в салона); строителна фирма от Силистра (поставяне на подова конструкция и настилки); голяма фирма за техника (климатична система и оборудване); Авиомузей Бургас (изработване на визия и консултации); Тодор Кесаровски (подготовка и изработка на визуална идентичност на "Станция Самолета") и други.

image

Всички "замесени" дадохме добрия пример - как НПО, местна власт и бизнес могат да се обединят заедно в името на значими каузи за Силистра.

Какво предстои и как ще се използва самолета? Съоръжението е собственост на Община Силистра и се стопанисва от Обединен детски комплекс - Силистра (ОДК). Ръководството на ОДК Силистра ще прецени режима на достъп до атрактивната машина и правилата за провеждане на събития. Сдружението ни е готово да организира разнообразни събития с различни целеви групи, за да спомогне за доразвиването на летателния апарат, както и за популяризирането му в страната и извън нея.

За нас това не е краят на проекта, напротив - ще продължим да надграждаме това място според възможностите си! Защото Самолетът е в сърцата ни!

Пожелаваме на всички ползватели на самолета незабравими преживявания и успешен полет на мечтите им!

И не на последно място - припомняме, че от 180 подадени проектни предложения от цяла Европа, това е първият одобрен проект в България по програмата "Actors of Urban Change". Вярваме, че отлично представихме както Силистра, така и България пред чуждестранната финансираща организация и участващите партньори от различи държави в Европа!

Инициативата СТАНЦИЯ САМОЛЕТА ("The Aircraft Social Lab") бе осъществена от СНЦ "Дуросторум-Дръстър-Силистра" в партньорство с Община Силистра, ЦМИ "Мегатон" и с експертната подкрепа на Сдружение InFormal и Авиомузей Бургас.

Проектът е финансиран от организация "MitOst" Германия по програмата "Actors of Urban Change" ("Актьори на градска промяна") 2019-2021 г. и подкрепен от Фондация "Робърт Бош".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right