Обученията „Застъпници за природата“ продължават!

Обученията „Застъпници за природата“ продължават!

Регион: Силистра Категория: Здраве,Образование Публикувано: Прегледи: 534
Обученията „Застъпници за природата“ продължават!

След кратка пауза успешните обучения "Застъпници за природата" продължават. От днес (16-ти - четвъртък) до 19-ри септември (неделя) експертите от Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ ще се срещнат с активни граждани, които обичат природата, в Шумен, Варна, Добрич и Силистра.

Графикът на обученията е следният:

Шумен - 16 септември (четвъртък) от 16:00 ч; Младежки дом.

Варна - 17 септември (петък) от 16:00 ч; Арт салон радио Варна.

Добрич - 18 септември (събота) от 13:00 часа; Зооцентър.

Силистра - 19 септември (неделя) от 13:00 часа; хотел Дръстър.

Обученията по зелено застъпничество имат за цел да запознаят всички, които желаят да научат повече за българското законодателство в областта на опазването на околната среда, със законовите инструменти и с начините на тяхното прилагане за защита на въздуха, морето, реките, горите и почвите в региона.

Записалите се за обученията ще могат да научат от лекторите Тома Белев и Симеон Арангелов от Асоциация на парковете в България и Андрей Ковачев и Петко Цветков от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ какво представляват Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), Екологична оценка (ЕО) и Оценка за съвместимост (ОС); как да се използва ЗДОИ за получаване на информация; как се обжалват проекти. Акцент ще бъдат и инструменти за гражданско участие като подписка и референдум, организиране на акции и др.

Втората част ще бъде разговор за местни екологични проблеми и възможни подходи за решаването им.

В Шумен фокусът е върху опазването на защитените територии и по-конкретно на Природен парк "Шуменско плато".

Във Варна освен защитата на последните диви плажове и дюните по Българското Черноморие, ще се дискутира и активната гражданска кампания за спасяването на Морската градина в града.

А в Добрич и Силистра ще бъде засегната чувствителната тема за продължаващото унищожаване на горите и на зелените площи в градовете.

Обученията "Застъпници за природата" ще бъдат проведени във всички области на България. Те се организират от Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ като част от дейностите по проект "Информирано гражданско участие в полза на природата". Проектът е подкрепен от Финансовия механизъм на ЕИП.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right