21 септември е обявен за ден без загинали на пътя

21 септември е обявен за ден без загинали на пътя

Регион: Силистра Категория: Здраве,Общество Публикувано: Прегледи: 795
21 септември е обявен за ден без загинали на пътя

В периода 16-22 септември 2021 г. предстои второто издание на Дни на безопасността на Европейска мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL, позната като TISPOL до 2019 г.). От пет години насам инициативата е допълнение към Европейска седмица на мобилността в същия период. В първите 3 години от тях бе организирана специална операция, наречена "Европейски ден без загинали на пътя".

На интернет страницата на Пътна полиция (www.mvr.bg/opp) е създадена рубрика, поместваща актуална информация по темата, наречена "ROADPOL SAFETY DAYS" - в нея е видна активността на българските участници през годините. Необходимо е инициативите да бъдат регистрирани на сайта на кампанията, за да научат за тях повече хора. Девизът е "Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата". Тази година в международен мащаб фокусът е на 21 септември - Ден без загинали при пътни инциденти, като основното събитие е в Будапеща, Унгария.

Според предварителните инструкции, събитията могат да бъдат организирани от отделни институции или в партньорство, за да се акцентира върху идеята - НУЛА загинали при ПТП на 21 септември. За целта е необходима осведоменост по всички информационни канали относно прилагането на действащото законодателство, както и за опасностите, срещани от участниците в движението по пътищата. И още: каква е ефективната реакция след пътен инцидент, но и каква е натовареността на трафика на автомобили.

В своето послание до министрите в служебното правителство и до други институции, включително областните управители, министър Бойко Рашков приканва всички да се присъединят според възможностите си и в рамките на своята компетенция към Дни на безопасността между 16 и 22 септември 2021 г. Препоръката е събитията да се провеждат при спазване на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Сред примерните събития: тематични работни срещи, лекции и беседи; обсъждания, кръгли маси, конференции и др.; изработка и разпространение на информационно-образователни материали; изработка на презентации с образователно-възпитателен характер; заснемане на видео материали; провеждане на тематични викторини, състезания, демонстрации, занимателни игри и други забавления за участници в различни възрастови и социални групи.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right