Областният управител на Силистра участва в откриването на учебната година в Средно училище "Никола Вапцаров"

Областният управител на Силистра участва в откриването на учебната година в Средно училище "Никола Вапцаров"

Регион: Дулово,Силистра Категория: Образование Публикувано: Прегледи: 300
Областният управител на Силистра участва в откриването на учебната година в Средно училище "Никола Вапцаров"

В област Силистра започна новата учебна 2021-2022 година. Областният управител Ели Тодорова участва в ритуала на Средно училище "Никола Йонков Вапцаров" в град Силистра, по покана на директора на училището Калоян Нейков, който е и общински съветник в ОбС Силистра, заедно с Ивелин Неделчев - заместник на председателя на ОбС Силистра, и на д-р Николай Тодоров - директор на Регионален исторически музей Силистра, възпитаник на училището и впоследствие учител в родното школо.

В учебната 2021-2022 г. над 600 са учениците от първи до дванадесети клас в едно от най-старите училища в областния град, от които 74 първокласници в 3 паралелки. Над 70 души е целият колектив - педагогически и непедагогически състав.

image

По покана на две от училищата в Дулово заместник-областният управител Минчо Йорданов се включи в откриването на новата учебна година в СУ "Васил Левски" - най-голямото училище в областта с над 900 ученици, и в ПГООТ (Професионална гимназия по облекло, обслужване и транспорт), която е единствената в общината професионална гимназия.

Най-важните цифри и факти за областната образователна мрежа по предварителни данни от РУО на МОН: общ прогнозен брой ученици в дневна форма на обучение - 9 470, от които в І клас - 817, постъпили в VІІІ клас по държавния план прием - 745, в ХІІ клас - 646.

Всички те ще учат в 44 училища (по 1 съответно начално, специално - СПИ, и спортно, 22 основни, по 2 обединени и профилирани гимназии, 7 средни училища, 8 професионални гимназии). Отделно: 24 са детските градини в областта, 4 са ЦПЛР и един е Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. В 40 от училищата има здравни кабинети, но на практика във всички училища е осигурено медицинска помощ по три начина.

image

По отношение на базата всички училища са получили разрешение от РЗИ Силистра, като в някои ремонтите ще продължат още месец-два, но без да пречат на учебния процес. Налична е готовност за отоплителния сезон във всички училища и детски градини. Училище, което ще провежда обучение в други сгради, е ПГСУАУ "Атанас Буров" Силистра, на която е разпределен образователен процес в две смени в стаи в ЕГ "Пейо Яворов" и в ПГПТ "Евлоги Георгиев".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right