с. Старо село, община Тутракан

с. Старо село, община Тутракан

с. Старо село, община Тутракан

География

Старо село се намира в Дунавската равнина, на 5 километра от река Дунав, в долината на някогашната Стара река. Реката е пресъхнала, но археоложки разкопки доказват, че по нея някога са плавали кораби. Селото е заобиколено от всички страни с гъсти гори. В Старо село има не повече от 1000 постоянни жители, които се занимават със земеделие, животновъдство и зеленчукопроизводство.

История

Жителите на селото са част от старото местно население на Североизточна България - етнографската група хърцои. Те са православни българи. Запазен е обредният фолклор по Коледа, обредите с маскиране Кукове, описани още от етнографа Димитър Маринов. Част от жителите са потомци на преселници от Еленския Балкан. Селището датира от преди 2000 години. Разположено е на пресъхналата доскоро в долното си течение река Царацар (Демир баба, Крапинец). В периода 1913-1916 и 1919-1940 г. е под румънско владичество - наблизо е минавала границата със Свободна България. В селото има само българи християни.

Читалище със силно развита концертна дейност на съставите за изворен фолклор.

Добре се поддържа голямата читалищна сграда, чиято библиотека може да се похвали с богат книжен фонд.

Културни и природни забележителности

В околността на селото има голяма гора наречена "Боблата". Местността "Кулвала" е известна с особено жестокото убийство на 26 староселци от румънските окупационни власти. Всяка година на 4 юли се отслужва панихида в памет на загиналите староселци. На това място има паметник, издигнат в памет на загиналите по време на румънската окупация.

В центъра на селото има издигнат паметник на "Плачещата майка", който символизира образа на майка, която оплаква чадата си.

Има още една местност в горите на Старо село, която се нарича "Маразлък'а", което значи "лошотия, болест". Легендата гласи, че по време на османската власт Мара е била най-хубавата мома в селото. Един ден, когато Мара била с майка си на нива, от някъде се появили двама турци. Те изнасилили момата пред майка и. След това и отрязали главата. Майката сложила чедото си в каруцата и с огромна мъка го занесла в селото. От този ден местността се казва "Маразлък'а".

В землището на селото се намира също и резервата "Калимок-Бръшлен", като най-голям дял от резервата има в землището на Старо село. В него има множество рядко срещани птици и животни, много от които са записани в червената книга на България.

НЧ "ВЪЗРАЖДАНЕ - 1940"

В читалището функционират библиотека, ансамбъл за автентичен фолклор " Староселци ", женска вокална група, група за стари градски песни, два детски танцови състава, оркестър, младежки оркестър, детска музикална група " Веселите гласчета ", детска група за песни и стихове " Слънчеви усмивки ".

Редовни събития

Сборът на селото е в първата събота и неделя от месец септември. Традициите в Старо село са живи и до днес. В него се празнуват празниците Коледуване, Лазаруване, Цветница, а в началото на седмицата на Сирни заговезни, кукери обикалят селото, за да прогонват злите духове.