с. Секулово, община Дулово

с. Секулово, община Дулово

с. Секулово, община Дулово

География

Секулово е село в Североизточна България. То се намира в община Дулово, област Силистра. Населението е смесено и се състои от българи, турци и цигани.

История

До 1942 година името на селото е Усул кьой. Секулово се споменава в турски регистър от 17.09.1676 година под името Усул Шахвели в Силистренската кааза и във връзка с извънредния данък 'авариз', събиран обикновено във вид на ечемик.

На 15 октомври 2016 г. с празник и откриване на паметна плоча се отбелязват 340 години от съществуването на селото.

Събития

"340 години Секулово

Достойнство, което не умира"

На 15 октомври 2016 г. Секулово отбелязва 340 години от създаването си с празника "340 години Секулово: Достойнство, което не умира. Идеята за него идва от бившата местна учителка Недка Стоянова, а реализатори са Боби Ейнджъл, Николай Илиев и народно читалище "Христо Ботев - 1941".

По време на празника с водосвет за здраве, отслужен от отци на Доростолска епархия е открита първата паметна плоча в селото. Годишнината преминава със служби в джамията и църквата в Секулово, участие на фолклорни групи от съседните села, групи от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" и Тодор Кожухаров с оркестър "Южни ритми". Присъстващи са над 500 гости.

"Enigma Rock"

"Enigma Rock" е фестивал за рок музика, създаден от Боби Ейнджъл, Николай Илиев и Народно читалище "Христо Ботев - 1941".

Първото издание на фестивала се провежда на 9 септември 2017 г. и е шумно отразено от медиите, най-вече заради безуспешните опити за неговата забрана от страна на кмета на Секулово Невзад Ибрям (който в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия казва "Тази музика няма почва тук") и местното районно управление на полицията.

Вторият Enigma Rock събира над 1500 души на 8 септември 2018 г. На сцената на фестивала свирят Everdream, Mirror, италианската група ArseA, първата българска банда свирила на Wacken Open Air Dash the Effort, а хедлайнъри на вечерта са Infected Rain.

"Секул Добруджански"

Празникът на етническия фолклор "Секул Добруджански" се провежда за пръв път на 2 юни 2018 г. Той също е създаден от Боби Ейнджъл и е под патронажа на Николай Илиев и Народно читалище "Христо Ботев - 1941". В него се включват десетки любителски колективи от страната, а атракция на събитието е Илия Луков.

През 2019 г. "Секул Добруджански" се завръща на 1 юни, участниците в него са почти двойно повече, интересът е по-голям, а специално участие взема Володя Стоянов - Войводата.