с. Полковник Ламбриново, община Силистра

с. Полковник Ламбриново, община Силистра

с. Полковник Ламбриново, община Силистра

География

Село Ламбриново се намира на 13 км югозападно от гр. Силистра. В северната си част селото е разположено върху равнинен терен, а южната е на склон. Разположението на улиците е перпендикулярно като в гр.Стара Загора. Оформени са парцели с еднаква квадратура от по 2100 м2.

История

Селото е заселено по време на румънското управление в Южна Добруджа и носи името Фрашари. През 1940 година като част от възвърнатите на България според Крайовската спогодба територии е включено в границите на България. През юни 1942 година е преименувано на Полковник Ламбриново.[1]

В селото живеят наследници на преселници от село Алмали, намиращо се на територията на днешна Румъния. Има участници във Втората световна война от 31-ви силистренски пехотен полк - "железният". В центъра на селото има парк, където се намира и паметник на загиналите през войната.

Културни и природни забележителности

В близост до селото се намира летище, което отдавна е затворено. Също до селото се намира и така нареченият Ламбриновски язовир. Като културна забележителност може да се отбележи наличието на чешма, която е една от най-големите в региона.

Други

Селото е малко и няма много хора. Но колкото и хора да има там, те са прекрасни със своята кухня, характер и гостоприемство. Към настоящия момент на територията на селото има една действаща дървопреработвателна фабрика, хладилна база за плодове и зеленчуци и база на две транспортни фирми. Интересно е, че в землището на селото се намира и масив от около 1600 дка лозе, запазен след 10 ноември. Но към днешна дата повече от половината са изкоренени. Сортовете, които се отглеждат, са винени: мускат, шардоне, ризлинг и ркацители Има магазин/бар в центъра на селото, до парка.