с. Долно Ряхово, община Главиница

с. Долно Ряхово, община Главиница

с. Долно Ряхово, община Главиница

География

Село Долно Ряхово се намира на 48 км от Силистра и на 23 км от Главиница. Населението на Долно Ряхово е 457жители (01.02.2011 г.НСИ).

История

Крайбрежието на река Дунав е привличало хората още от най-древни времена. В района на с. Долно Ряхово са открити палеолитни находища още от 800 000 - 12 000 г. пр. н. ера - предимно кремъчни оръдия на труд - брадви, стъргалки и остриета за обработка на кожи, кост и дърво. Находките в местността Изворите между Долно Ряхово и Малък Преславец говорят за наличието на култура от среднокаменната епоха - епипалеолит (от 12000 до 7000 г. пр. н. ера). В местността Лясковица до селото са открити следи от тракийско селище на гетите. Римската империя също е оставила своя отпечатък - римски път и каменна крепост. Археологическият материал доказва, че от дълбока древност местността е била населена, и основният поминък на населението е бил земеделие, скотовъдство и риболов. Многобройните набези на печенези, узи, кумани и други варварски племена през 11 век принуждават местното население да изостави селището. То отново е възродено през 17 - 18 век, според преданията - първоначално от черкези и турци. Предполага се, че първите българи са се заселили там през 1880 г., през същата година около 80 черкезки семейства се изселват. От същата година започва и Летописната книга на селото.

Културни и природни забележителности

На север от селото близо до река Дунав по пътя за село Дунавец се намира паметник на четата на Панайот Хитов преминала Дунава със знаменосец Васил Левски

Обществени институции

НЧ-"СТЕФАН КАРАДЖА - 1966 г."

В читалището функционират библиотека и група за народни танци.