с. Алеково, община Алфатар

с. Алеково, община Алфатар

с. Алеково, община Алфатар

География

Селото се намира на 32 километра от Силистра на югоизток. Климатът е умерено континентален, надморската височина е 350-400 метра. Населението на селото е около 575 души (2011), от които около 85% са българи, а останалите са от турски произход.

История

Само на няколко километра от днешното село в местността Геленджика се намират останки от древно антично селище. За пръв път селото се споменава в турския регистър от 1676 г. като Гюллеркьой (Село на розите).

През 1890 г. е открито основно училище в селото, а читалище "Пробуда" - през 1910 г. Селото е преименувано на Алеково през 1924 г.

Забележителности

На 4 километра северно вдясно от пътя за Силистра се намират останките на един от най-големите скални манастири в България.

Алфатарското село се гордее и с 80-килограмова камбана в местния параклис. Тя е открадната на 23 юли 2006 г. и намерена от полицията 3 дни по-късно в багажника на лек автомобил.

Обществени институции

НЧ "ПРОБУДА-1910"

Читалище "Пробуда-1910" е с над 100- годишна история. В настоящия момент културният център провежда и развива фолклорен събор"Алеково пее с песните на Димитрина Кунева", детски танцов и песенен състав, кръжок по рисуване, реализиран е библиотечен проект "Глобални библиотеки", мъжка група за народни и обредни песни, група за стари градски песни "Нежни чувства" и кръжок по художествено слово и театрално изкуство.