"Пенсиониран професор предложи 1 млрд. евро дарение на Пловдив", съобщава "24 часа". "Професорът почти се закле, че щял да набави за Пловдив огромните средства по няколко направления - щял да продаде свое ноу-хау за еко икономическа програма на България. От най-богатите в света пък щял да получи дарения за това, че негова разработка щяла да опази от увреждане околната среда на планетата. Всичко това струва 9 млрд. евро, а аз ще подаря на Пловдив от тях 1 млрд.", обяви професорът."

В огледална дописка, включително със сгрешените точки и запетаи, същото четем и на сайта на Канал 3. Е, не е чудно, един господар имат, от една нянка сучат…

Уважаеми граждани на Пловдив. Не бързайте да се радвате. Целия милиард няма да остане в града ви. Той ще бъде разпределен по следния начин: за община Пловдив са предвидени 700 млн. евро, за община Съединение - 100 млн. евро, а за град Баня - 50 млн. евро. От къде го знам ли? Ами просто много чета.

През 2012 г. същото късметче изтегли и Перник. По различно време бяха ощастливени и Кърджали и Кюстендил. Пернишкият "Градски вестник" писа: "Професор предлага милиард за Перник." "Независима икономическа програма може да донесе 60 млрд. евро на държавата от ноу-хау. Автор на програмата е проф. Божидар Попов, "магистър по право и икономист".

Друга щеше да е съдбата на Перник днес с професорския милиард, не ли? А той можеше и да не е само един. Професорът ги няма за нищо милиардите, къде един, там и два, и три. Но явно перничани не подходиха сериозно. Защото след няколко месеца "Градски вестник" публикува втори текст: "Проф. Божидар Попов нетърпелив да донесе милиард на Перник". "По негови изчисления икономическата му програма НООТУНС може да се продаде за 60 млрд. евро. Професорът твърди, че от прилагането й в страната ще се получи икономически ефект от над $73 млрд."

"В случая, допълват колегите им от сайта ZaPernik.com, не става въпрос за ентусиазиран любител, а за професор икономист."

Не, в никакъв случай не става дума за ентусиазиран любител. Става дума за професионалист, макар и в други дисциплини…