Министерство на образованието и науката на България в сътрудничество с Министерство на културата на Бавария обявиха "Състезание на Бавария" (Bayern-Wettbewerb). Целта на това състезание е да се създаде продукт, свързан с културата на Германия, и по-конкретно на баварската провинция. От всички участници в цялата страна бяха избрани 8 човека, които да представят своите градове и страната пред министъра на културата.

Сред тях след стриктна селекция и жестока конкуренция бе и Слави Ивелинов от 12а на силистренската Езикова гимназия. Ето какво сподели той: "Имах щастието да бъде един от тези печеливши. Докато всички останали бяха писали стихове, поеми, романи, аз реших да нарисувам комикс по една приказка от баварския регион. Пътуването и престоят ми там бяха вълнуващи. Бях 6 дни в Германия, и то не къде, а в Мюнхен. Събрахме се, запознахме се и отлетяхме от България. Кацнахме на летището в Меминген, което се намира на около 100 км от Мюнхен. Затова взехме влак (нищо общо с БДЖ). Пристигнахме, настанихме се и започнахме да разучаваме града.

Вторият от пребиваването беше големият ден - среща с министър. Всеки предварително трябваше да подготви презентация за своя град и училище. Аз реших да разчупя традиционния начин за представяне и направих филм, който показва нашия невероятен град и училище. Министърът остана много доволен не само от представянето ни, но и от нивото на немски, което владеехме.

След това в програмата ни имаше включено посещение на Deutsches Museum, съдържащ почти цялата история на откритията на човека - астрономия, физика, химия, биология (снимах се във вътрешността на клетка), минно дело, имаше даже реставрация на кораб. Уникални, но недостатъчни 5 часа, за да се обиколи цалата експозиция. За вечеря- уникална азиатска кухня. Третият ден беше разходка с гид из Мюнхен. След това имахме свободно време да обиколим града и да го разгледаме от първо лице. Качихме се на една изключително висока кула, от която се виждаше почти целия град.

Защо хората посещават Бавария? Заради замъците, разбира се. Нямаше как да пропуснем това. Успяхме да посетим замъка Linderhof, който е едно малко копие на парижкия Версай, и Neuschweinstein, който е може би най-популярният от всички замъци. Виждали ли сте замъка на емблемата на Дисни? Това е същият замък. Толкова беше прекрасен, че даже се зароди идеята да го купим и да си останем в него, но канцлерът Ангела Меркел нямаше да го даде евтино. А след като се завърнахме в Мюнхен, посетихме Hofbräuhaus, което е най-старата действаща пивоварна в града. Хапнахме си немски наденички с немска бира и се прибрахме доволни.

На ден пети ни беше планирана екскурзия до град Пасау - малко немско градче, намиращо се на границата с Австрия (телефоните все минаваха на австрийски оператори). Интересното при това градче, е че покрай него минават 3 реки и се сливат в една, а именно Дунав, Ин и Илц, поради което много напомня на Венеция. Посетихме концерт на орган, който е най- големият в света в катедралата "Свети Стефан". Имахме обиколка с местен гид - много добра и мила възрастна жена.

За жалост дойде време да си тръгнем от Мюнхен. Тъкмо бяхме свикнали с града. Преди да си "хванем" полета, си купихме по един брецел с масло и се сбогувахме с Германия. Но още по-трудно беше да се сбогуваме един с друг. За тези 6 дни ние се сближихме толкова много, че не искахме да се разделим. Толкова много спомени, които не може да се опишат с малко думи.

За всичко преживяно съм благодарен на г-жа Лилия Лечева, че ми каза за състезанието и ме насърчи да участвам в него.