Всяка зима в Силистренско общините разходват почти два пъти повече средства, от това, което им отпуска държавата. И всяка година настояват за промяна в начина на финансиране.

За миналия зимен сезон Силистренска община е получила от държавата 230 хиляди лева. Похарчила е обаче още 350 000 от собствения си бюджет за поддържане на общинските пътища и за снегопочистване на селата в общината, и на улиците в града.

Всяка година историята се повтаря и всяка година се правят предложения на национално ниво, за да бъде променен начина, по който се определя кой какви пари ще получи. На този етап все още няма развитие и то да е в полза на общините, коментира секретаря на Силистренска община Ростислав Павлов.

Този въпрос е бил поставен пред Министерство на регионалното развитие още преди пет години, заяви кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов. Тогава там са изхарчили около 120 хиляди лева, при отпуснати 25 000 лв. 500 лв. отпуска държавата на километър, без значение каква е снежната покривка в населеното място.

Това за кметовете в Североизточна България не е нормална ситуация, защото с 500 лв. на юг от Стара планина могат да се почистят от сняг няколко километра, но тук в Силистренско едва няколкостотин метра.

Местните власти настояват да бъдат съобразени и други фактори, не само дължината на пътната мрежа. Задължително е според тях да се вземат предвид снеговалежите и навяванията, които се получават по поречието на Дунав. Случва се снеговалежът да е слаб, но заради силните ветрове да се образуват големи тапи от сняг.

image

Количествата сняг са важни, както и периода на задържане на снежната покривка.

Или както казват от една от снегопочистващите фирми - навсякъде е тежко поддържането, но в Силистра все едно са бели мечки.

На разположение на Областно пътно управление са 77 машини, от които 37 снегорина. Те имат ангажимент за над 500 км републикански пътища. И въпреки недостига на финансови средства Силистра е готова да посрещне зимата и тази година. Поне на теория.

Всяка година проблемите са едни и същи - особено в градски условия - струпването на автомобили по улиците, които затрудняват работата на снегорините. Проблем с почистването на снега фирмите очакват и с интензивния трафик на тежкотоварни камиони през границата с Румъния.

Иначе необходимата организация в региона е налице. Осигурени са и нужните количества сол и пясък. Заредени са с храна и горива социалните и детски заведения.

Изготвени са списъци на родилките с термини от ноември до март, следващата година. Актуализират се всеки месец. Подобна е ситуацията и с болните на хемодиализа. Лечебните заведения в региона са снабдени с отоплителни средства и медицински консумативи за посрещане на зимата.

Единствено проблем има в болницата в Дулово, тъй като там отоплението е само на електричество, а агрегатът е стар. Достатъчен е за осигуряване на топлина и за поддържане работата само на част от апаратурата.

МТЛБ-та ще снабдяват с хранителни продукти селата, които евентуално бъдат откъснати заради снежни натрупвания.

Специалисти препоръчват в случаи на подаване сигнал за бедстващи хора гражданите да са в състояние да съобщават възможно най-точни координати за лесно откриване. Ще се търси съдействие и от местните ловни дружинки, които познават терена и алтернативните пътища.

Във всички общини в Силистренско са обособени места за настаняване на закъсалите по пътищата.

Фирмите с понтони на река Дунав са декларирали, че ще имат грижата да не ги оставят на произвола на евентуален ледоход, каквито случаи има в предишни години.