Към 13.00 часа избирателната активност в област Силистра е 28.15 % за избор на Парламент. Правото си на вот са упражнили 33672 души от имащите право 119 630 души.

До момента в РИК-Силистра са подадени 2 жалби и 2 сигнала.Сигналите са за това, че в с. Суходол пред секция 203100324 купуване на гласове и за бял микробус с агитационни материали извършва непозволена агитация пред секции. Сигналите са за нарушения на ИК в секция 201000410 и за разлепяне на плакати в деня на размисъл.

Днес 6 810 336 българи могат да упражнят своето право на глас за народни представители в 44-тия парламент. Те ще могат да избират между 11 партии и 9 коалиции с регистрирани листи, както и 9 независими кандидати. Гласуването започна в 7ч. и ще продължи до 20ч. За секциите извън страната важат същите часове спрямо местната часова зона. Ако в 20ч. пред избирателните секции има негласували избиратели, те се допускат и след 20ч., но не по-късно от 21ч.

На тези предсрочни избори основните интриги са две: коя от двете водещи политически партии с почти равни шансове за победа - ГЕРБ и БСП, ще получи по-добър резултат и колко политически сили ще съставят новия парламент. В последните социологически проучвания разликата в подкрепата за ГЕРБ и БСП леко се увеличи - в полза на ГЕРБ, но остана в рамките на статистическата грешка. Ако гласуването потвърди прогнозите, това означава, че в края на изборния ден е възможно да няма категорично определен победител.

Според проучванията пет политически сили твърдо ще влязат в парламента - ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и партията "Воля" на Веселин Марешки. За Реформаторски блок-Глас народен, чиято прогнозна подкрепа е на границата на 4-те процента, вероятно също няма да бъде непосредствено ясно дали ще прескочи бариерата. Висок дял на бюлетините "Не подкрепям никого" ще благоприятства влизането на коалицията.

Най-неясно за социолозите е разпределението на гласовете между ДПС и ДОСТ - заради отказа на значителна част от избирателите да отговорят в социологическите проучвания т. нар. скрит вот е с неопределен към момена мащаб. Същото се отнася и за гласовете от Турция, данните да които по правило идват в следващите дни.

Разбира се, крайният резултат от изборите ще зависи не от социологическите прогнози, а от гласовете на всички. Затова е по-добре да гласувате за тази партия/коалиция, която намирате, че е най-близко до вашите политически предпочитания, отколкото да избирате в зависимост от прогнозите, или екзит-половете.