В Силистра среща с представители на малкия и на средния бизнес от областта проведе икономическият екип на Гражданско движение "Воля", представен от Веселин Халачев - експерт по Европейски фондове и политики за малки и средни предприятия, който е и председател на Сдружение "Обединени бизнес клубове", в което членуват 1 300 фирми. Преди нея той беседва с журналисти в присъствието на Ваня Илчева, кандидат за народен представител в 20-и МИР Силистра, възпитаник на учебни заведения в България, Китай и САЩ, родом от Силистра, пред които представи основните моменти, заложени в икономическите политики на движението начело с Веселин Марешки.

В момента в България малкият и среден бизнес работи в условия на утежняващи го рамки и регулации, макар да създава 62% от брутния вътрешен продукт в Република България, докато, според Гражданско движение "Воля", преодоляването на недоволството на българите от стандарта им на живот може да се преодолее само чрез стимулиране на бизнеса, здравеопазването, образованието, културата и спорта.

Кандидатите на партията за народни представители, за разлика от политическите си опоненти, единствени в предизборната борба говорят за "реални неща, случващи се на терен", но за реализирането им има нужда от реформи в икономиката. И най-вече от инвестиции в предприемаческия дух на българина, какъвто е и успешният модел в развитите страни.

Кои са основните моменти, за да се превърне малкият и среден бизнес в стълб на икономиката на страната?

Преди всичко - осигуряване на достъп до международните пазари - без бюрокрация и посредничеството на практически неработещи за българските фирми 80 търговски представители по целия свят като част от службите за търговско-икономически въпроси, които не се отчитат пред никого, включително и пред обществото.

Друг важен момент е осигуряване на достъп до средства по най-съвременни начини, включително и най-вече чрез т.нар. групово финансиране чрез платформи, което до 2026 г. ще се утвърди окончателно като практико-приложна алтернатива на банковото кредитиране. Понастоящем по този модерен начин в страните от Азия се усвояват 95 млрда щатски долара, в САЩ - 34 млрда, в страните от ЕС - 4,5 млрда, а в България - нито един.

България е и на последно място по проекти, резултат от директно кандидатстване в Европейската комисия, което отново е гаранция да се избегне корупционна схема, която пречи за развитието на бизнеса, особено на малките и на средните предприятия.

И още: България се нуждае от рязък тласък в прякото ползване на 450 програми на ЕС чрез кандидатстване в Брюксел, за да се избегне бюрокрацията и да се ползват 25 млрда евро по различните финансови механизми, които не са познати на българските фирми и неправителствени организации.

В момента у нас на национално ниво се представят най-много 20 от тях, при това под контрола на администрацията и посредническите структури, а чрез проекти, утвърдени директно в столицата на Европа, може да бъде подобрен животът в България.

Тяхното оползотворяване е възможно да стане във всички сфери: юридически консултации, инфраструктура, култура и културно-историческо наследство, спорт, наука и др. Час по-скоро е необходимо въвеждане на електронното правителство и това е основен приоритет на Гражданско движение "Воля" след изборите на 26 март т.г. За него вече са похарчени 2 млрда лева, но то не е влязло в действие, което е в ущърб на гражданите и на бизнеса.

Третият важен момент е компенсиране на липсата на квалифицирана работна ръка, като за целта е необходимо внедряването на националната стратегия за образование, приета преди близо две години, но засега неработеща предвид отсъствието на преструктуриране на учебната структура, за да бъде подчинена на нуждите на бизнеса.

Предложението на Гражданско движение "Воля" е незабавното преминаване към дуална система на обучение, което ще приближи науката към бизнеса, тъй като обучението ще става в пряка работна обстановка. Превръщането му в задължителен елемент в образователната система ще даде шанс на повече млади хора да се подготвят в професионален план, а на фирмите - възможност да преодолеят липсата на работници и служители. Отделно - специфична работа с представителите на малцинствени групи, които в момента не искат и/или не могат да учат и да работят.

Изключително прагматични елементи в полза на фирмите е въвеждането на програми от типа "втори шанс за коректни предприемача" и на система за ранно предупреждение при кризи. Сред изключително полезните за бизнеса и за микроклимата в страната промени е влизането в сила на Мерки за борба с корупцията, картелите и олигархията, които също са на дневен ред в намеренията на Гражданско движение "Воля."

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!