Около 70 на сто от изкупения в Североизточна България тютюн от сортовите групи "Кабакулак" и "Бърлей" не са платени, каза заместник-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България 2010 /НАТ 2010/ Фикрет Бекир.

Тютюнът от сортовата група "Кабакулак" е изкупен напълно на цени от миналата година. Но около 900 тона от сортовата група "Бърлей" не са договорирани, а изкупените количества са на цени между 60 и 80 стотинки по ниски от миналогодишните.

В Централна България има и над 2000 тона от сорта "Виржиния", а в Южна България - около 2 300 тона от сортовата група "Басми", недоговорирани и неизкупени.

Една от търговските фирми от днес е започнала изплащането на задълженията си, каза Бекир. Според него сред причините за забавянето на изкупната кампания са почивните дни около Нова година и влошените метеорологични условия.

Фикрет Бекир каза, че тютюнопроизводителите са получили обещание от Министерството на земеделието и храните за посредничество с търговските фирми, за да се ускори изкупната кампания и да се регулира изплащането на продукцията.