PROMS

articles « Обратно в статии    

Преди 105 години пощенец от Силистра издава своя новогодишна картичка с календар за 1911 г.

 
прегледана: 1654 пъти категория: Общество публикувана на 24.12.2014 в 09:13ч.
 
Още статии

Обелката на банана пречиства от токсини Обелката на банана пречиства от токсини
 

В СБЖ – 20 семинара и десетки книги на негови членове В СБЖ – 20 семинара и десетки книги на нег...
 

„Слънцето и Ти” изгря, а Румънеца бе изоставен от пловдивчанка „Слънцето и Ти” изгря, а Румънеца бе изост...
 

Жените са два пъти по - мързеливи от мъжете Жените са два пъти по - мързеливи от мъжет...
 

Достъпът до информация - политическа воля ли липсва у нас за приложението му? Достъпът до информация - политическа воля ...

 О, минало, незабравимо. Какви години преди 105 коледи. Силистра. Сигурно сняг до кръста. Коледари, сурвакари, пендари...Пощальон върви из преспите от къща на къща, за да зарадва грамотните добруджанци с някое писмо, пътувало отдалеко. Възможно и от странство, защото и тогава е имало емигранти, работещи в чужбина, наричани гурбетчии, много по-късно и гастербайтери.
  Силистренецът Георги Червеняков през 1910 г. издава - вероятно със свои средства - какви заплати е имало едно време!, цветна рисувана картичка с надпис \"Честита нова година\" - на френски също - \"Хубава и щастлива нова година\", а на гърба й - календар за 1911 г. Сигурно, за да раздаде на всеки свой абонат по една честитка. И да подчертае важността на своята работа.
  В духа на своето време картичката разказва достатъчно, за да стане ясно, че преди век писмата са идвали чрез влак, за да стигнат да най-главната станция, после кола ги пренася до следващите по-малките, оттам пощенският раздавач се качва на колело, за да докара пратките до семействата, където лично връчва писмото, телеграмата, колетчето...
  И още - телефонни и телеграфни жици опасват оживените райони, за да осигурят връзка...Свидетелството за времето е запазено от дългогодишния пощальон от Силистра Христо Христов - секретар на Филателно дружество \"Димитър Дончев\", който пък е получил \"произведението\" от свой приятел от град Велико Търново. За съжаление, историята мълчи за личността и съдбата на неговия инициатор - Георги Червеняков.

 
Автор: ВЕРСИНАЖ    Източник: http://jordansilistra.blogspot.com/
Сподели във Facebook
 
 

Коментари


Име :
 
Коментар :
    Писането на кирилица е задължително!
 
Анти спам :