PROMS

izqvi « Обратно в изяви    

Учениците от ПГМТ "Владимир Комаров" независимостта на България

 
прегледана: 172 пъти публикувана на 22.09.2016 в 19:24ч.
 

 На 22.09 1908г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици” във В. Търново се обявява независимостта на България, с което страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена и от Берлинския договор.
 
  Днес, 108 години от този паметен ден, учениците от 8 А клас, специалност КТТ, при ПГМТ „Вл. Комаров”, гр.Силистра положиха цветя пред паметника на В. Левски в знак на признателност пред тези, които с делото и кръвта си, с упорството на духа си извоюваха независимостта на България за нас.
 
  Поклон пред тези, които чрез делото и любовта си, дариха Родина на потомците си!
 
  Поклон пред тези, които жертвайки за нас живота си, ни дариха справедливост, чест и достойнство! Трите необходими добродетели, за да се роди една Велика Империя. А доколко ще я изградим, зависи единствено от нас- потомците на България! Защото най- голямата отговорност в този живот е принадлежността ни към „Българите”. А „Булгари” носи смисъла на „Възвишени и свободни”- Бул- Възвишени; Ари- Свободни.
  И ако сега се питаме как някога са се създавали и опазвали великите империи, то бихме могли да се поровим в книгата „За Съдбата на Народите” от богомилския жрец Петър Осоговец, 956 н.е. Още повече, че Петър Осоговски е Доростолски епископ през 10 в. Неговата църква е била в днешна Силистра. Той е оставил две големи книги, които в момента се пазят в библиотеката в Малта.
  Ако пък искаме рационално, конкретно предписание, то бихме могли да ползваме думите на Боян Мага от книгата „Седморният път на посвещение на Богомилите”:
  „Положете всяко старание и прибавете на вярата си добродетел,
  на добродетелта си – познание,
  на познанието си- себевладеене,
  на себевладеенето си- постоянство,
  на постоянството си- блаженство,
  на блаженството си братолюбие,
  а на братолюбието си- любов.”
  Кратка, но необятна и просторна истина! Истина, която има смисъла на цяла идеология. Идеология, която ни дарява Родина. А Родина значи Свобода- свобода за нас и свобода за бъдещите поколения с името Българи!
  Да ни е честит празника, приятели!
 
  22.09.2016г. клуб „Ексклузивен репортер”, към УСУ
  гр.Силистра при ПГМТ „Вл.Комаров”, гр.Сс
 

 
Автор: клуб \"Ексклузивен репортер\" към УСУ при ПГМТ \"Вл.Комаров\"    
Сподели във Facebook