На 14.02.2011г. се навършват 3 години откакто за първи път през съвременната история на гимназията в дворът и звучи българска народна музика. Идеята беше реализирана през далечната 2008 г. когато тогавашният екип на радио "ТЕЕН" в състав - Георги Марков, Дарин Георгиев, Николай Неков, Пламен Силянов, Надежда Георгиева, Михаил Колев и Константин Савянов изготвиха проекта за външно озвучение, след което го реализираха.

На извънредно заседание каква ще е програмата за този ден, всички единодушно решихме голямото междучасие да е нещо различно, за да внесем настроение на учениците и учителите. Рискувахме, не се консултирахме с никого просто дойде голямото междучасие пуснахме музиката и излязохме на двора.

Идеята се прие различно от всеки. Едни гледаха странно и си казваха "Къде попаднах", а други се престрашиха, като първи го направи Христо Христов от тогавашният 10-ти А клас, а прозорците бяха окичени като "жица с лястовички".

От тази дата на всеки 15-ти Септември, 24-ти Май, изпращането на абитуриентите, празникът на училището и други празници се отделя специална част за едно Българско право кръшно хоро.

Любопитен факт е, че нямаме друга информация, ученици и учители да запълват междучасията си играейки български народни танци, което означава само едно - че ПМГ "Св. Климент Охридски" гр. Силистра е единствената гимназия в България която го практикува.

С идването на 14-ти февруари 2011 призоваваме всички учители и ученици голямото междучасие да излязат на двора за да продължим традицията заедно!

Любителски кадри от хорото през 2008 г. Съжаляваме за лошото качество, но тогава техниката беше къде къде по-стара.