Преди десетина дни от Нижни Тагил, Русия се завърна силистренският певец Йордан Марков.

Там той спечели първа награда на Четвъртия всеросийски фестивал на естрадната песен "Шанс`2012". Освен това младежът получи и покана за обучение в Московския институт за съвременни изкуства, без приемен изпит, от директорът на висшето учебно заведение Андрей Бил..

За в. "Седмицата" Йордан Марков разказа, че Нижни Тагил е половин милионен град в Средловска област, на 140 км от Екатерининбург. За първи път се явява на този фестивал. Покана е получил от директора на фестивала, който миналата година е бил в журито на провелия се в Казахстан конкурс.

Тази година са участвали 41 изпълнители от 5 държави.

"Шанс`2012" е част от фестивала "Золотой петушок" за малки певци, който се провежда от 20 години. Преди четири години "Шанс`2012" възниква като формат за изпълнители на възраст от 16 до 18 години.

Участвал е с песента "Любов на прага на сърцето".

Йордан Марков сподели, че името на фестивала било избрано не случайно. Той наистина давал шанс на участниците в него, тъй като всички членове на журито били представители на различни руски музикални висши училища.

Самият той още не е решил дали ще приеме поканата са продължи образованието си в Москва. Има достатъчно време, за да избера София или Москва, твърди Марков.

Смята, че там може би наистина ще получи по-добро образование, но пък в България вече не е непознат.

Спомня си, че когато за първи път се явил на участие в София се почувствал като никой. Днес вече е близък с творците Тончо Русев, Евтим Евтимов, Светослав Лобошки и др. Ако замине да Русия ще трябва да започне от нулата, за да се докаже.

Признава, че шлагерната музика му е слабост и че няма намерение да сменя стила и ритъма.

Не се е явявал на станалите популярни в България музикални формати умишлено. Не приема това да се харчат едни пари за моментна слава. Счита, че машината употребява участниците и след това ги изплюва.

Не пее под душа. Всеки месец пътува до столицата на уроци при Стефка Оникян. Отскоро е започнал да изучава солфеж - тук в Силистра. Всяка минута от свободното му време минава в пеене.

Рядко чете художествена литература, набляга на музикалната.

Благодари на ЗК "Нива`93", на "Стомана", на "В и К", на община Силистра и на областният управител Николай Димов, за това че са направили пътуването до Русия и участието във фестивала реалност.

Благодари и на Веселин Данев, Димо Денчев, Александър Сабанов, Иван Чанов, Стефан Чайков, Тодор Начев, Станислав Ковачев, Стоил Стойчев и д-р Дучева.