Сръбският сайт "Блиц" разказва историята на 14-годишно момиче от Загреб, което преспало със 100 мъже в рамките на месец. Осмокласничката участвала в организирано от съучениците си наддаване за броя на сексуалните партньори. За случая информира и Гордана Фландер, директор на клиника за защита на деца в Загреб. Психоложката се срещнала няколко пъти с момичето и се опитвала да и обясни, че човек може да се доказва и по други начини, а не чрез секс. Обществеността "гръмва" за поредния проблем с подрастващите и настаналата дълбоката ценностна криза, отдавна изпреварила по време икономическата.

Да преспиш със 100 различни мъже в рамките на 30 дни средно аритметично означава по 3 сексуални партньора на ден или повече, в зависимост от интензитета на контактите. Тоест едно 14-годишно момиче е стока, която се предлага на пазара за плът и в едни дни се "харчи" повече, в други - по-малко. Едно дете в тялото на жена се предлага безвъзмездно в името на бас и със знанието и одобрението на връстниците си. Нито един от 100 мъже не би отказал да опита от "сочното агнешко". Нищо нередно в това. Преди няколко години един от видните изпълнители в българския поп-фолк бранш разви подобна "концепция" като изпя хита с близко до порнографското съдържание "Ти си само осми клас". Нищо нередно и в това.

Сексът днес се е превърнал в разменна монета. Поколенията, които растат, са различни от нас, както ние сме различни от родителите си. Наследниците ни са деца на новите технологии, на комуникацията лице-в-компютър, на статусите във Facebook, на чатовете в Skype, на SMS-ите и 3G разговорите. Социалните мрежи създават асоциални хора. Секс обаче все още се прави на живо. Агресията, автоагресията, депресивните състояния, употребата на наркотици, отявлената сексуалност на десет са новите нрави, в които децата ни се самовъзпитават в интернет и медийния поток с безкрайно многото съдържание, несъобразено с възрастта.

Самовъзпитават се, защото къде сме ние, родителите, учителите, специалистите тогава? Когато в училищните уебсайтове се разпространяват порнографски материали, когато дете убива друго дете след уговорена в мрежата битка на улицата, когато момиче прави секс с по три различни партньора на ден?