На 12.12.2015 г. в гр.Русе се проведе регионалното състезание по програма "Евроскола", организирано от Информационното бюро на ЕП в България за посещение на Европейския парламент в Страсбург . На такова посещение бе група от наши гимназисти през 2011 г. Отбор от 7 ученици от 11 клас от ПСГУАУ се включи в тазгодишната надпреварата. Отборът бе награден с правото група от 24 ученици да участва на 09.05.2016 г. - Деня на Европа в инициативите на Информационното бюро на Европейската комисия в р.София.

image

В първия ден на посещението в гр.София бе организирана туристическа обиколка на тема "Разходки с ЕВРО находки". Групата премина през знакови места за българското членство в Европейския съюз и общата ни европейска история. Гимназистите бяха придружени от гидове на Сдружение 365 ( Free Sofia Tour) . На всяка спирка бе засегната тема от историята на ЕС и от пътя на България към обединена Европа.

На 9 май групата млади буровци се включи в Деня на отворените врати в Дома на Европа, посветен на знаменателната дата. Любопитна презентация им представи възможностите на евроинтеграцията. Гимназистите се включиха активно в различни дейности и забавни игри с награди и си направиха снимки в специално подготвен кът.

Иницативата на ЕК в България повиши самочувствието на младите хора и ги насърчи да продължават да бъдат отворени към възможностите за европейска реализация.