Днес, 16. 03. 2016, е празник. Празникът на нашето голямо семейство - ученици и учители на ПГМТ "Владимир Комаров". Празникът на нашия патрон. За историята 53години са един малък миг, а за гимназията това са години, изпълнени с упорит труд, всеотдайност и справяне с всевъзможни предизвикателства. Колко ли делници минаха, за да дочакаме този ден?

В 10 часа радостна глъчка огласи училищния двор и започна празникът. Момчетата и момичетата изнесоха кратък рецитал, посветен на патрона на училището, а танцьорите от Ансамбъл за народни песни и танци с главен художествен ръководител Тихомир Лефтеров и на Народен оркестър с ръководител Петър Чернев и танцова група с хореограф Стефан Станчев под лудешкия ритъм на българското хоро завладяха сърцата на присъстващите с кръшния си танц. Чрез слово, танц и нежна песен всички усетиха сладостта на празника след трудните битки на делника. По традиция беше поднесен венец пред паметника на Владимир Комаров в двора на гимназията, а учениците бяха поздравени от директора на гимназията.

Наградени бяха тези от тях, които до този момент са заели призови места на различни състезания. Обявени бяха и победителите в ежегодните конкурси (литературния "Светът около мен" , фотоконкурса "Моят свят" и конкурсът за рисунка "Светът около мен"). И тази година наградите бяха осигурени от Училищното настоятелство.

В 11 ч актовата зала на училището се препълни, защото едва бе в състояние да побере всички желаещи да присъстват на състезанието "Моята професия" , на което техните съученици доказваха наученото в часовете по теория и практика на специалността. След това емоциите се прехвърлиха във физкултурния салон, където се проведе спортното състезание "На скорост", в което отборите по традиция са съставени от учители и ученици.

Седмицата, посветена на патрона на училището, се превърна в един от най-вълнуващите моменти от училищния живот:

Литературно-творчески конкурс

През далечната 2005 година се слага началото на конкурс за ученическо литературно творчество,. Тази година темата е : "Светът около мен". Литературният конкурс се провежда в чест на патронния празник на ПГМТ "Владимир Комаров" .Това е един от духовните празници на гимназията, който обаче е предшестван от много предварителна работа - събиране на ученическите творби, отсяване. Обикновено има два раздела - поезия и проза. В настоящия конкурс победители са:

Стихотворение - Иво Димитров - ПГМТ "Вл. Комаров"

Есе - 1. Свилен Радославов Денев - ПГМТ "Вл. Комаров" 2. Веселин Панев Василев - ПГМТ "Вл. Комаров"

Фотоконкурс "Моят свят"

За поредна година интересът към този конкурс е голям, участваха 17 ученици със 79 фотографии . А ето и победителите: Анелия Гълчавова от 9а клас - първо място за "Млади и обединени" Сашко Илиев от 12а - второ място за " Аз и рая" , Иво Димитров от 9а - трето място за "Нашият пчелин"

Конкурс за рисунка "Светът около мен"

Провежда се за първа година. Първо място спечели Иван Валентинов от 11б клас, трето място журито присъди на Онур Орхан от 9в клас.

Конкурс за мултимедиен продукт "Моят дигитален свят"

Първото място беше присъдено на Денис Бюлент от 11а клас.

Състезание "Моята професия"

Този формат също е с традиции в нашето училище. Отборите доказват знания и умения по професиите, за които се обучават. Има три кръга: теоретичен, практически и последен ,в който състезателите демонстрират знания и умения от областта на съперниците. Бяха проведени подборни кръгове, за да се излъчат финалистите.

Турнир по волейбол В последните няколко седмици спортните страсти се нажежиха. Проведе се вътрешноучилищния турнир по волейбол. След оспорвана борба на финала достигнаха отборите на 11а и 10 а класове. При изиграната днес среща победител е отборът на 10а клас.

Електронни спортове Голямото гейминг събитие и тази година е турнира "League of Legends" , която е най-играната игра в света в момента. За втори път в нашата гимназия се провежда подобен турнир. Желаещите бяха много, имаше и недоволни,че не са могли да се включат в отборите. Самото състезание се проведе в два етапа: предварително се състезаваха отбори по 5 човека от 9, 10, 11 и 12 класове. Победител е отборът на 11б клас.

" Най - добър млад водач на МПС" и "Най- добър млад автомонтьор" - училищният кръг на състезанията се проведе през месец февруари. Победителите Мелин Метин, Десислав Василев, Север Бейсим и Теодосий Стоянов от 11 в клас ще се явят на зонален кръг в град Разград в края на месеца. Надяваме се, че и там ще докажат, че са най- добрите!