На 22 януари 2015 година учениците от нашето училище поставиха началото на проявите за Международната година на светлината и светлинно базираните технологии.

Автор на сценария и координатор за провеждането на официалното откриване беше госпожа Кудинка Цветкова - помощник директор и учител по физика, водеща на тържественото бе госпожа Боряна Стефанова, учител по български език и литература, а за подготовката на участниците и музикалното оформление се погрижиха госпожа Мариана Христова, госпожа Евгения Карагеоргиева и госпожа Лидия Маркарян.

Гости на откриването бяха кметът на Община Силистра - д-р Юлиян Найденов и заместник областният управител господин Младен Минчев, които поднесоха приветствия към участниците и гостите, а началникът на Регионалния инспекторат по образование - госпожа Габриела Миткова откри Международната година на светлината и светлинно базираните технологии. На концерта присъстваха и общественици, учители, родители и ученици. Поздравителен адрес до участниците в откриването изпрати областният управител господин Стоян Бонев.

"Един час настроение от представените танци и песни, посветени на светлината и нейното значение за света.

В началото на концерта в ръцете на талантливите танцьори от формация за модерен балет засияха светлинките на фенерчета - "звездите от нашата галактика", а танцът "Човекът и светлината" завладя цялата зала с артистичното изпълнение на децата. Представените с театрални средства научни съобщения, свързани със светлината, ни върнаха стотици години назад във времето.

Интереса на зрителите събуди и мултимедийната презентация за светлината и научните открития в областта на светлинно базираните технологии, представена от бивши наши ученици.

Бяха обявени и няколко конкурса.

Сигурни сме, че Вазовци ще вземат участие в тях, затова от сърце им желаем да се представят отлично и да се класират на призови места.

Благодарим, деца, за приятните мигове! Благодарим и на всички колеги, които участваха в организирането и осъществяването на проявата."

Янка Иванова, учител в начален етап

Ученици от секция "Модерен балет" от проект УСПЕХ с ръководител Лидия Маркарян представиха танца "Светлина".

"Музика, танци, светлинни ефекти, очарование, добро настроение, интересни факти - всичко това беше включено в тържественото откриване на международната година на светлината и светлинните технологии в гр. Силистра.

По изключително интересен и атрактивен начин бе представено физичното явление "светлина" в неговите аспекти - от древността до наши дни.

Препълнената зала беше въодушевена от преливащите се едно в друго представления, всички изпълнени с ентусиазъм, артистичност и талант от участниците.

Няма как след едно такова преживяване да не се почувстваш истински щастлив и изпълнен със светли мисли."

Искра Добрева, учител в начален етап

Балетна формация с ръководител Марияна Христова с ученици от V и VІІ клас представи танца "Човекът и светлината".

"На 22 януари 2015 г. наблюдавах откриването на Международната година на светлината и светлинно-базираните технологии с участието на възпитаници на ОУ "Иван Вазов", гр. Силистра - в салона на общината.

Още в началото приглушеният и дълбок глас на водещата Боряна Стефанова ме пренесе в далечното минало, преди възникването на светлината.

Чувство на възхита ме завладя, когато на сцената излязоха момичетата на Лидия Маркарян и само светлините на фенерчетата им напомняха за реалността - за светлината, която имаме днес.

С възхищение посрещнах танца "Човекът и светлината" и песента "Мечти за изгрев".

Свикнала съм да приемам света за даденост, но децата на ОУ "Иван Вазов" ми показаха, че не бива да е така.

Поздравление към екипа учители и ученици, начело с г-жа Кудинка Цветкова, които направиха възможно и незабравимо откриването на годината на светлината.

Успех във всички начинания!

С нетърпение ще очакваме и други инициативи, посветени на годината на светлината."

Добринка Иванова, учител в прогимназиален етап

Ученици от Vа клас - вокална група с ръководител Евгения Карагеоргиева пяха за светлината: "Мечти за изгрев"

2015 година е обявена за Международната година на светлината, защото тогава се навършват кръгли годишнини от много важни събития:

• преди 50 години през 1965 г. - учените Пензиас и Уилсън откриват космическото микровълново фоново лъчение;

• преди 100 години през 1915 година - Алберт Айнщайн е публикувал Общата теория на относителността;

• преди 150 години, през 1865 г. Максуел изгражда Общата теория за електромагнетизма;

• преди 200 години през 1815 Френел публикува първия научен труд, посветен на вълновата теория за светлината;

• 1665 година - преди 400 години е изобретена първата соларна технология, захранваща прототип на слънчев двигател;

• а преди цели 1000 години през 1015 година арабският математик и астроном Ибн ал-Хайтам е писал творби по оптика. Името му носи кратер на Луната. Негови са 89 съчинения в областта на математиката, астрономията и оптиката.

С тези шест годишнини на велики открития, свързани със светлината ни запознаха ученици от V клас, от "Театрално студио" към проект УСПЕХ с ръководител Боряна Стефанова.

Ученици на езикова гимназия "Пейо Яворов", бивши ученици на ОУ "Иван Вазов" представиха презентацията "Природата на светлината".

През 1977 г. междугалактическият кораб "Вояджър 1" потегля към звездите. През 2013 година той напусна Слънчевата система в търсене на нови светове. На златния компактдиск "За бъдни времена и същества", който лети на борда му, е записана българската песен "Излел е Дельо хайдутин", изпълнена от народната певица Валя Балканска.

Чуеш ли тази песен, светлина завладява душата ти. Може би затова е избрана сред хиляди други.

Със сигурност светлина владее и душите на малките художници, които с жар и творческо вдъхновение са работили за изложбата от рисунки, която беше представена в салона на общината.