Балет "ЛИДЕНС" към НЧ"Доростол-1870" гр.Силистра с ръководител Лидия Маркарян участва в първото издание на "ДЕНС КУП АЛБЕНА" - Международен Танцов конкурс в партньорство с КК Албена и домакинство на ЗТО"АЛЕКСИЯ"гр.Добрич.

Организатор на конкурса е Българска Федерация по Спортни Танцови Дисциплини, която е официален член на Световната танцова организация ESDU и турнирите и имат статут на Национални Квалификационни. Най-добрите и талантливите получават квоти да представят България на Европейските първенства към БФСТД.

Събитието се проведе от 19 юни до 21 юни 2014 година. Предварителните планове на организаторите бяха осуетени от разразилата се буря и последващия потоп в КК Албена следствие придошлите води на р.Батовска. Въпреки бедствието и отложеното състезание за 21.06.2014 г. Балет "ЛИДЕНС" и другите участници показаха , че нищо не може да ги уплаши и два дни танцуваха със сърце и душа в организираните от домакините уърк-шопове.

В състава на журито влизаха професионалисти в областта на балетното майсторство: Маестро Паоло Лонди от Италия, Евгения Трофимчук от Русия, Нина Козина и Цветанка Гергинова от България.

С нежно участие Балет "ЛИДЕНС" гр.Силистра се включи в престижния конкурс, като пет балеринки - Никол Радева, Мария Атанасова, Валерия Андреу, Пресияна Дончева и Алейна Олчай се състезаваха в категориите BALLET и OPEN.

Бяха изиграни 120 танца, от всички възрастови групи, в продължение на цял ден, като сред участниците се открояваха балетите на ЗТО "Алексия"-Добрич, "Тинити"-Варна и "ЕРА"-Пловдив. Международно участие имаше от Молдова и Румъния.

Балет "Лиденс"гр.Силистра изигра 7 танца: 4 солови, 1 дует и 2 в група/ 3-12 танцьора/. Никол Радева представи солата Вариация на балет "Есмералда" и танца "Модерни времена" в образа на Чарли Чаплин, който се превръща в ретро балерина. Мария Атанасова игра като пеперуда "FLY", а Валерия Андреу с "Little mix" излезе на сцената като модерно момиче, но завърши с български ръченик. Дуета "С обич" на Мария и Никол бе изигран с грация и красота. Груповите "Танц с шапки" и "Танцова шега" внесоха много настроение и спечелиха овациите на публиката. Магнетичното изпълнение на всички танци завладя публиката, за което допринесе прекрасната музика и модерната хореография избрана от ръководителката на балета Лидия Маркарян. Оригиналните сценични костюми бяха дело на прекрасния екип от ръководител и родители.

Балет "ЛИДЕНС" се представи достойно и се завърна с пет награди: Соло класически балет - 7- мо място; дует - 5-то място; група "Танц с шапки" - 4 - то място и след оспорван финал Никол Радева взе златен медал за танца "Модерни времена". Наградена беше и ръководителката на балета Г-жа Лидия Маркарян с грамота "Професионалист" и статуетка.