На 28-30 април в Благоевград се проведе ХVІ национален празник "За хляба наш…" В него се състезаваха 1563 ученици от 61 населени места в страната. Показани бяха 844 творби от различни сфери на изкуството - рисунки, приложно изкуство, есета, макети, сценично представяне на ритуали, драматизации, танци и песни, свързани с традициите и обичаите на българина за производството на хляба.

Проявата се провежда под патронажа на кмета д-р Атанас Камбитов, а нейни организатори са Община Благоевград, Обединен детски комплекс и МОН.

Професионална земеделска гимназия "Добруджа" беше отличена с диплом и почетен знак от кмета на Благоевград д-р Камбитов за отлично представяне и дългогодишно участие в Националния празник. В научната конференция под надслов "Да пребъде хлябът" ученикът Валери Василев от Х клас се класира на ІІІ-то място за представения от него проект "Под едно небе, на една земя". Учениците от театрално студио "Импресия" към гимназията: Мариян Петров, Николай Веселинов, Иван Стоев, Даниел Енчев и Венцислав Сандев представиха драматизация на приказката "Царят и орачът", която им донесе поощрителна награда.

Празникът има за цел да разшири научните познания за производството и значението на хляба, запознаване с българските традиции и обичаи, свързани с хляба и хлебните продукти и проучване традициите и на други европейски народи. Повишаване интереса на учениците към творческа, изследователска и събирателска дейност, изграждане на интерес към професиите, свързани с производството на хляб.