На 16 септември 2013г. ПМГ отвори врати за своите 421 ученици от 17 паралелки. Преди да приеме гимназистите сградата на училището бе напълно ремонтирана по проект "Внедряване на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура в община Силистра", който включва ремонт на покривната конструкция, саниране на сградата и поставяне на енергоспестяващо осветление в класните стаи и физкултурния салон. Едновременно с това учениците на ПМГ ще ползват нови бани във физкултурния салон, обновения сутерен, 4 компютърни кабинета и 2 мултимедийни зали, който са ремонтирани със средства от училищното настоятелство на ПМГ и от бюджета на гимназията.

Тържественото откриване на новата учебна година започна в 9ч. с вдигане на националното знаме, под звуците на химна на Република България. Гости на церемонията бяха кметът на община Силистра, д-р Юлиян Найденов, г-жа Денка Михайлова - зам-кмет хуманитарни дейности, Ростислав Павлов - секретар на община Силистра, представители на отдел Образование към община Силистра, на РИО на МОН, на областен информационен център - гр.Силистра, на училищното настоятелство, които поднесоха своите поздравления за първия учебен ден и пожелаха успешна работа на всички. По традиция на празниците в гимназията присъстват дългогодишни преподаватели, бивши възпитаници и видни общественици от гр.Силистра. След церемонията по откриване на учебната година всички гости имаха възможност да видят резултата от ремонтните дейности и условията, в които ще учат учениците.

Също по традиция учебната година бе открита от директора на ПМГ "Св.Климент Охридски" - г-жа Анелия Невска, която в своето слово сподели отличните резултати на зрелостниците от випуск 2013г. и стопроцентовия им прием във висши учебни заведения. Наред с това обяви и първото отличие за новата учебна година - бронзов медал на Петър Скорчелив от Национален фестивал на младите математици във Созопол. В обръщението си г-жа Невска изрази своята благодарност към Кмета на община Силистра и неговия екип, към ръководството на новото училищно настоятелство, в лицето на г-жа Павлина Железова, към всички учители, служители и родители, за проявената съпричастност към проблемите на гимназията. В обръщението си към учениците на ПМГ, директорът акцентира на това, че "успехите и добрите резултати идват посепено" и ги посъветва да търсят същността на нещата и откриват удоволствието от това.